Aflevering 1 : Voorkomen

Chef en auteur Dagny Ros vertelt host Hanne Decoutere over haar burn-out. Lode Godderis (professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en algemeen directeur van IDEWE) ontleedt haar verhaal en legt samen met Elke Van Roy (preventieadviseur bij Colruyt Group) uit hoe je werkgerelateerde stress kan voorkomen.

In 2016 leefde Dagny Ros in pijn. Haar lichaam en geest waren moe en ze kon nergens meer van genieten. Ze negeerde de signalen, tot ze echt niet meer kon. Toen ze uiteindelijk toch besloot om medische hulp in te schakelen, duurde het lang voordat de diagnose ‘burn-out’ viel.

Dagny’s verhaal klinkt Lode Godderis bekend in de oren. Hij verklaart waarom het moeilijk is om een diagnose te stellen en toont aan hoe je je als medewerker kan wapenen tegen een burn-out. Elke Van Roy heeft dan weer tips voor werkgevers. Tot slot gaat Lode dieper in op de tools die de overheid ontwikkelde voor medewerkers én werkgevers om toxische stress op het werk te voorkomen.

Stel jezelf af en toe de vraag: hoe komt het dat ik me goed voel? Of hoe komt het dat ik me minder goed voel?
Lode Godderis

Bekijk de video

Beluister de podcast

Voorkomen

Onze hersenen krijgen weinig rust. We belasten ze voortdurend, en met steeds dringendere taken, binnen of buiten onze werkomgeving. Burn-out slaat momenteel toe in alle beroepsgroepen. Hoe voorkom je burn-out op het werk? Hoe verbeter je je eigen welzijn en dat van je medewerkers?

Voor jezelfVoor je medewerkers

Bekijk ook deze afleveringen van de mini-podcastreeks het pauzepraatje