Aflevering 3: Herstellen

Intussen is Dagny Ros al twee jaar aan het herstellen van haar burn-out. Ze vertelt hoe het nu met haar gaat en hoe haar leven veranderd is. Lode Godderis en Elke Van Roy leggen uit wat er precies nodig is om het herstelproces te doen slagen.

Een burn-out verdwijnt niet vanzelf. Je moet eraan werken. Dat ondervond ook Dagny Ros. Ze leerde luisteren naar haar lichaam, waardoor ze nu weet wat ze moet doen als ze nog eens stress ervaart. Bovendien kon ze rekenen op de nodige hulp.

Die hulp moet deels van de werkgever komen. Elke Van Roy focust daarom op hoe bedrijven medewerkers met een burn-out kunnen helpen. Dat gaat van contactpunten in de organisatie voorzien tot juist reageren en betrokkenheid tonen.

Daarnaast zoomt Lode Godderis in op het herstelproces zelf. Een cruciale stap in dat proces is natuurlijk de terugkeer naar het werk. Om die goed te laten verlopen, hebben zowel de overheid als werkgevers tools en plannen uitgewerkt.

 

Het werk moet meegenomen worden in de behandeling.
Lode Godderis

Bekijk de video

Beluister de podcast

Herstellen

Hoe reageer je op een burn-out? Moet je je werkgever aanspreken, of je laten begeleiden door een zorgverlener? Net zoals bij een andere ziekte verloopt het herstel in verschillende stappen. Vaak heb je een werkonderbreking nodig om een stapje terug te zetten, erbovenop te komen en oplossingen te vinden. Je leest hier hoe je weer houvast krijgt voordat je aan een terugkeer naar je werk begint te denken.

Voor jezelfVoor je medewerkers

Bekijk ook deze afleveringen van de mini-podcastreeks het pauzepraatje