Equilearning (Le Timon VZW)
Equilearning (Le Timon ASBL, entreprise de formation par le travail)
Het equilearningsproject biedt een actie ter preventie van werkgerelateerde psychische aandoening die in eerste instantie is gericht op kmo-verantwoordelijken. De actie neemt de vorm aan van twee opleidings- en proefdagen met als belangrijkste doelstellingen:
- bewustmaking rond het thema
- ontwikkeling van zelfkennis om deze aandoeningen beter te kunnen voorkomen en om de werkplek positief te beïnvloeden in een dynamiek van risicovermindering
- onderzoek en versterking van bepaalde vaardigheden die een doorslaggevende rol spelen bij het ontstaan van lijden op het werk
Ze gaat gepaard met een originele methodologie die bemiddeling combineert met een specifieke partner (een paard) en technieken uit de sociale psychologie, de psychologie van groepen en organisaties. Een bijkomende secundaire preventieactie zal worden voorgesteld aan de professionele teams die de eerste tekenen van werkgerelateerde psychische aandoeningen vertonen. Een coherente benadering van de realiteit van het deelnemende team wordt vervolgens ontwikkeld.
Info: Ornella Campanile – 04 250 50 44 – info@letimonasbl.be (link sends e-mail)
LE TIMON ASBL
Margot BUCKINCKX (Coordinatrice Le Timon)
Le Timon is een centrum voor sociaalprofessionele integratie dat opleidingen voor werkzoekenden aanbiedt.
Bij heel wat mensen doe een burn-out hebben gehad of er nog mee worstelden, stelden we vast dat het contact met paarden en onze manier om hen op te volgen, aanzienlijk konden helpen.
Het proefproject omvat twee opleidingsdagen; het zijn eerder dagen waarop we de mensen bewust maken voor de problematiek.
Eigenlijk gaat het hier om een eerste preventieniveau.
Om de oefening gestructureerd te laten verlopen, moet je doelstellingen vooropstellen.
Hier bestaat de doelstelling erin om de deelnemers te wijzen op bepaalde variabelen.
We spelen met die variabelen.
Als we mensen bijvoorbeeld een zware mentale belasting willen laten ervaren, richten we de oefening zo in dat de mensen deze mentale belasting voelen.
Ornella CAMPANILLE (Opleidster)
Het is echt de bedoeling dat ze zelf ontdekken wanneer ze over de mentale kracht beschikken.
Zo kunnen ze de voortekens herkennen van de gevoelens die ze in stressvolle situaties kunnen ervaren.
Margot BUCKINCKX (Coordinatrice Le Timon)
We baseren ons op wetenschappelijk onderzoek.
Alle variabelen die we hanteren en in onze oefeningen gebruiken, komen rechtstreeks uit de wetenschappelijke literatuur.
Daar baseren we ons dus op.
Het hele project en alle opleidingsdagen zijn op wetenschappelijke bevindingen gebaseerd.
Lisa GALAMBOS (Deelneemster)
De opleiding heeft me geleerd om een duidelijker en een breder beeld te ontwikkelen van een burn-out net las de oorzaken en verschijningsvormen ervan.
De methode waarbij je in situaties met het paard wordt geplaatst, kon e echt bekoren.
Het lijkt me echt vernieuwend als methode.
Je voelt de dingen op deze manier goed aan.
Margot BUCKINCKX (Coördinatrice Le Timon)
We krijgen erg positieve feedback van de deelnemers.
Het is niet de bedoeling om zeer veel deelnemers te bereiken, maar om actie te ondernemen en dit zo goed mogelijk te doen.
Daarom baseren we ons zeer sterk op de feedback van de deelnemers om ons initiatief verder te verbeteren.
In het Storybook van dit project vind je meer informatie over achtergrond en context, doelstellingen en concrete resultaten.
In de zip file vind je verschillende instrumenten van en over het project zoals preventie-instrumenten, gebruikte methodologie, posters, flyers, …
Om de integratie van de verschillende acties ter versterking van de preventie van arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen te stimuleren, is een "geïntegreerd preventiekader" ontwikkeld. De projectcoördinatoren werd gevraagd hun proefproject in dit kader te positioneren. U vindt dit document hieronder.